Pas på øjnene i solen og undgå øjenskader

Oprettet d.

Pas på øjnene i solen og undgå øjenskader

Forårssolen er begyndt at sende sine lune stråler ned over Danmark, og vi søger ud i det dejlige solskinsvejr. Men mens vi efterhånden har lært at beskytte vores hud mod solen, ved mange stadig ikke, at solen også kan skade ubeskyttede øjne og på sigt øge risikoen for øjensygdomme som grå stær og hudkræft på øjenlågene. Hanne Kobborg fra Brodersen + Kobborg giver her sine bedste råd til at passe godt på øjnene i solen og komme sikkert igennem sommeren.
 
Efter en lang vinter er glæden stor, når temperaturen stiger, antallet af solskinstimer tager til, og vi igen kan begynde at opholde os udenfor de fleste af dagens timer. Vi finder havemøblerne og solcremen frem, men det er ikke kun huden, vi skal passe ekstra på i solen:
 
- Mange tænker måske ikke lige over det, men vores øjne bliver solbrændte helt på samme måde som vores hud. Bare få timer i solen uden beskyttelse er nok til at forårsage foto-keratitis, som til dagligt ofte omtales som ’svejseøjne’ eller ’sneblindhed’. Det svarer til en solskoldning i øjet og giver blodsprængte, hævede og lysfølsomme øjne og kan være meget smertefuldt, forklarer Bent Brodersen fra Brodersen + Kobborg.
 
Selvom det ikke længere gør ondt, er skaden sket 
Selvom solskoldning i øjnene kan være smertefuldt, går det - ligesom når huden bliver forbrændt - typisk over i løbet af et par dage. Men på den lange bane kan forbrændingerne være med til at øge risikoen for en række ubehagelige øjenskader: 
 
- Hudkræft er den hyppigste form for kræft i Danmark, og selvom de færreste nok forbinder hudkræft med øjnene, så opstår op mod 10 pct. af hudkræft-tilfældene faktisk på øjenlågene, fordi den tynde hud gør, at vi er særligt udsatte her. Størstedelen forekommer på den nederste del af øjenlåget, der er mest eksponeret for solens stråler, fortæller Hanne Kobborg, der samtidig oplyser, at solens UV-stråler også øger risikoen for grå stær, som er den væsentligste årsag til synsnedsættelse herhjemme.  
 
Hvert år opereres 40.000 danskere for grå stær, og ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO kan op til 20 pct. af disse tilfælde skyldes UV-stråling. De skadelige stråler har også forbindelse til øjensygdommen Pterygium, der er en grålig slimhindefold, som vokser ind over hornhinden fra siden. Hvis folden breder sig ind over pupillen, kan det forstyrre synet. 
 
Det er nemt at forebygge 
Heldigvis er det ganske enkelt at forebygge solskoldning af øjnene og dermed forebygge øjenskader:
 
- Brug solbriller! Det er det bedste råd, jeg kan give. Et par gode solbriller gør forskellen, fordi de fjerner den farlige UV-stråling. Oveni reducerer en solbrille lysmængden, så man slipper for at misse med øjnene, og det bliver mere behageligt at opholde sig i stærkt sollys, siger Hanne Kobborg, der understreger, at det er vigtig at gå efter briller med CE-mærket. Mærkningen er den europæiske blåstempling for, at brillen beskytter mod solens farlige stråler.
 
Solen er ikke farlig for hud og øjne samtidig 
De fleste af os ved godt, at vi bør skrue ned for solbadningen midt på dagen, for jo højere solen står på himlen, jo stærkere er UV-strålingen. Derfor tror mange, at de også skal passe ekstra godt på øjnene i dette tidsrum, men Hanne Kobborg forklarer, at det ikke helt hænger sådan sammen:
 
- Solen er farlig for øjnene og øjenomgivelserne hele dagen og specielt, når vi kigger direkte ind i den. Det gør vi faktisk særligt først på formiddagen og sidst på eftermiddagen, når solen hænger lavt og rammer øjnene direkte. Midt på dagen, når solen står højt på himlen, skygger vores bryn for en del af sollyset, med mindre man har ansigtet direkte rettet mod solen som fx ved solbadning. Derfor er det vigtigt, at man også bruger solbriller først på formiddagen og sidst på eftermiddagen, slutter Hanne Kobborg.
 
Hent en UV-måler hos din lokale optiker
Lige nu kan du hos Brodersen + Kobborg hente en gratis UV-måler, der har form som et kreditkort og er nemt at have med i pungen. Med UV-måleren ved hånden kan du altid nemt finde ud af, hvor højt UV-indekset er: du lader blot kortet ligge i solen i 15 sekunder og aflæser UV-indikatorens farve, der indikerer, om UV-indekset er lavt, moderat/højt eller ekstremt højt – så du kan beskytte huden og øjnene herefter.
 
Hanne Kobborgs gode råd til at undgå øjenskader:

  • Børns øjne er særligt følsomme over for UV-stråling, fordi deres linser er klarere og pupillerne større end hos voksne – derfor er det ekstra vigtigt at beskytte deres øjne, når de er ude i solen
  • Solen er farligst, når vi kigger direkte ind i den, og det gør vi særligt, når solen hænger lavt – brug derfor altid solbriller i det tidsrum
  • Solen kan være skarp hele året og ikke kun, når det er varmt – brug derfor solbriller efter lysmængden, ikke lufttemperaturen
  • UV-stråling kommer ikke kun fra direkte sollys, men reflekteres også fra fx vandoverflader, sand, bygninger og græs – så husk solbrillerne, selvom du ikke sidder i direkte sollys
  • Skyer beskytter ikke mod UV-stråler – så husk solbrillerne, også når det er overskyet
  • Solbriller beskytter ikke, når de ligger i tasken eller hjemme i skuffen – husk derfor at få solbrillerne med, både dine egne og resten af familiens

 

Se vores store udvalg af solbriller online her.

 

Har du spørgsmål eller er i tvivl om det rigtige valg af solbrille til dig, står vores optikere naturligvis altid klar til at besvare dine spørgsmål. Både personligt i butikken eller på mail eller telefon.

 
Kontaktinformation
Indehavere, Bent Brodersen og Hanne Kobborg
Tlf. 9732 0221
Mail: mail@brodersenkobborg.dk
 
Brodersen + Kobborg
Nygade 9-11
6950 Ringkøbing