Kontaktlinser kan beskytte mod pollen

Oprettet d.

Kontaktlinser kan beskytte mod pollen
Mere end en million danskere plages af pollenallergi, som bl.a. giver sviende øjne og sløret syn. Mange brillebrugere tror, at kontaktlinser vil gøre symptomerne værre, men det forholder sig ofte lige omvendt. Kontaktlinser kan mindske pollengenerne, forklarer Bent Brodersen fra Brodersen + Kobborg. Det er dog ikke alle slags linser, der beskytter lige godt.
 
Pollensæsonen er for alvor i gang, og den giver store gener for omkring en femtedel af befolkningen.
 
De mikroskopiske pollensporer sætter sig i slimhinderne og giver irritation i næse, mund og ikke mindst øjne, som bl.a. kan føre til sløret syn, hovedpine og træthed.
 
Men mange har faktisk mulighed for at mindske øjengenerne på en nem og effektiv måde. Bruger man kontaktlinser i stedet for briller, når pollentallene driller mest, kan man beskytte nerverne i øjnene og dermed øge komforten markant. Det viser en nyere britisk afhandling om emnet.
 
Mange brillebrugere har imidlertid den opfattelse at kontaktlinser kan forværre pollengenerne, og de holder sig derfor til det velkendte.
 
- Når øjnene svier, er det unaturligt for mange at placere noget på øjet. Og det er en udbredt misforståelse, at linser vil gøre generne større, for det forholder sig lige omvendt. Kontaktlinser kan fungere som en slags skærm, der beskytter øjnene mod pollen i luften. Det er også derfor, at mange kontaktlinsebrugere kan skære løg, uden at deres øjne løber i vand, siger Bent Brodersen fra Brodersen + Kobborg.
 
1-dags-linser reducerer symptomerne
Der er dog stor forskel på, hvor gode kontaktlinser er til at skærme øjnene for pollen. Flere undersøgelser har vist, at fugtafgivende 1-dags-linser giver de bedste resultater.
 
- Mange moderne 1-dags-kontaktlinser udløser en smule fugt, når der blinkes med øjnene. På den måde beskyttes og renses øjnene løbende, og det reducerer symptomerne fra pollenallergien mærkbart, siger Bent Brodersen.
 
Traditionelle månedslinser eller 14-dages-linser kan også beskytte mod pollen, men det kræver, at man er omhyggelig med at rense linserne og vaske hænder, inden linserne sættes i øjet. Ellers risikerer man, at linserne ophober pollen og affaldsstoffer fra dag til dag.
 
Pollenallergi uden varsel
Pollenallergi kaldes også tit høfeber og betragtes af mange som et sommerrelateret problem, men pollen kan genere en stor del af året. Den milde vinter betød fx, at el- og hasselpollen var udbredt allerede i begyndelsen af marts.
 
Typisk udvikles pollenallergi i barndommen, men det kan også komme ud af det blå og ramme 30-40-årige.
 
- Det kommer bag på mange, at pollenallergi kan dukke op uden varsel. Og vi møder en del personer i butikken, der tilsyneladende lider af pollenallergi uden selv at vide det. Vi sender dem til øjenlæge eller læge, så de kan blive udredt og få hjælp. Vi har ikke en mirakelkur mod pollenallergi, men vi kan vejlede i at finde et par kontaktlinser, der kan være et godt alternativ til briller, når pollengenerne er størst, fortæller Bent Brodersen.
 
Mængden af pollen i luften varierer meget fra dag til dag. På astma-allergi.dk kan man finde daglige pollental og -prognoser.
 
Kontaktoplysninger
Indehavere, Bent Brodersen og Hanne Kobborg
Tlf. 9732 0221
Mail: mail@brodersenkobborg.dk
 
Brodersen + Kobborg
Nygade 9-11
6950 Ringkøbing