Hvordan vælger man de rigtige solbriller?

Oprettet d.

Hvordan vælger man de rigtige solbriller?

Forårssolen er ved at få fat, og solbrillesæsonen er dermed for alvor skudt i gang. Solens stråler kan være hårde ved øjnene, og derfor er det vigtigt at beskytte sit syn. Men der findes efterhånden så mange forskellige solbrillemodeller, glastyper og farver på markedet, at det kan være lidt af en jungle at finde rundt. Hanne Kobborg fra Brodersen + Kobborg giver her sine bedste råd til, hvordan man finder de helt rigtige solbriller – uanset om de skal bruges på mountainbiketure i skoven, under en solferie på en eksotisk strand eller blot på en slentretur rundt i byen.

 

Sommeren står for døren, og antallet af solskinstimer – og dermed timer vi tilbringer udendørs – stiger markant. Det samme gør behovet for at bruge solbriller, så man ser bedre i skarpt sollys – og vigtigere endnu, så øjnene beskyttes mod de skadelige UV-stråler. Men at vælge de rigtige kan være lidt af en kunst. 
- Solbrille-markedet er efterhånden kæmpestort. Der findes så mange forskellige modeller, typer og kvaliteter, at det kan være svært at overskue, indrømmer Hanne Kobborg fra Brodersen + Kobborg. 

 

Hvilken solbrilletype er du?
Hun anbefaler, at man først og fremmest vælger solbriller ud fra de situationer, man skal bruge dem i. For der er stor forskel på, hvilke solbriller der passer til hvilke situationer. 

 • Er man fx aktiv og dyrker meget sport, bør man vælge solbriller, hvor glassenes overfladebehandling passer til netop det. Samtidig er det vigtigt, at materialet er fleksibelt, så brillerne kan formes til at passe ansigtet og desuden tager højde for, at brillen skal sidde godt fast, vurderer Hanne Kobborg og understreger, at der også inden for briller til aktive findes masser af smarte, moderigtige designs.

Farven på glassene spiller også en vigtig rolle. Solbrilleglas findes i mange forskellige farver, der reflekterer lyset forskelligt:

 • Hvis man skal bruge sine solbriller på mountainbiketure eller på golfbanen, kan det være en fordel at gå efter briller med såkaldt ”blue-blocker”, der fjerner det blå lys og øger kontrasten, så man nemmere kan bedømme afstande, mens en gul brille er god under dårlige lysforhold som fx tåge. Er man på udkig efter en ”allround-solbrille” er grønne eller grå glas et godt valg, da de er gode til de fleste formål, fortæller Hanne Kobborg.

 

Strandferie eller bytur – vælg solbriller, der passer til  
Bruger man primært sine solbriller på gåture, byferier eller når man spiser udendørs, kan en designer-solbrille være et rigtig fint valg, fortæller Hanne Kobborg, men hun understreger, at en ”designerbrille” ikke nødvendigvis er velegnet til deciderede solferier:

 • Ligger man en uge på en strand i Tyrkiet og kigger direkte op i solen, eller ferierer man på en sejlbåd på åbent hav, hvor solens stråler reflekteres, er det en god ide at prioritere maksimal beskyttelse over udseende.

 

Gå altid efter høj beskyttelse 
Uanset hvilken solbrilletype, man er på udkig efter, fremhæver Hanne Kobborg et råd, der gælder alle: 

 • Gå efter solbriller med høj beskyttelse! Det vigtigste er, at dine solbriller beskytter mod de farlige UV-stråler. Et godt pejlemærke er at holde øje med, om brillerne har det såkaldte CE-mærke, som er den europæiske blåstempling for, at brillen beskytter mod solens farlige stråler, fortæller hun og supplerer:
 • De fleste solbriller – købt hos en optiker – kan fås med styrke, uanset om man bruger enkeltstyrkeglas eller flerstyrkeglas, der har læsefelt i bunden og afstandsfelt i toppen, slutter Hanne Kobborg.

 

Hanne Kobborgs gode råd til at beskytte sine øjne i solen  

 • Vælg den rette brilletype. Overvej hvilke aktiviteter, du skal bruge solbrillerne til. Nogle glas og stel er bedre egnet til bestemte typer af aktiviteter end andre. Tænk blot på, hvor forskelligt lyset er, afhængig af om du befinder dig på åbent hav eller på en fortovscafé.
 • Gå efter CE-mærket. Mærkningen er den europæiske blåstempling for, at brillen beskytter 100 % mod solens farlige UVA- og UVB-stråler.
 • Solen snyder. Mange tror, at de skal passe ekstra godt på øjnene midt på dagen, når solen er stærkest. Men solen er faktisk farligst først på formiddagen og sidst på eftermiddagen, når den hænger lavt og rammer øjnene direkte – brug derfor altid solbriller i det tidsrum.
 • Beskyt dine øjne året rundt. Solen kan være skarp hele året og ikke kun, når det er varmt – brug derfor solbriller efter lysmængden, ikke lufttemperaturen.
 • Pas på refleksioner. UV-stråling kommer ikke kun fra direkte sollys, men reflekteres også fra fx vandoverflader, sand, bygninger og græs – så husk solbrillerne, selvom du ikke sidder i direkte sollys. 
 • Husk også solbrillerne når det er overskyet. Skyer beskytter ikke mod UV-stråler, og næsten halvdelen af den farlige UV-stråling sker faktisk i overskyet vejr.
 • Pas på børnene. Børns øjne er særligt følsomme over for UV-stråling, fordi deres linser er klarere og pupillerne større end hos voksne – derfor er det ekstra vigtigt at beskytte deres øjne, når de er ude i solen

 

Se vores store udvalg af solbriller online her.

 

Kontaktinformation
Indehavere, Bent Brodersen & Hanne Kobborg
Tlf.: 97 32 02 21
Mail: mail@brodersenkobborg.dk    

Brodersen + Kobborg
Nygade 9-11
6950 Ringkøbing