Nærsynethed rammer hver anden – sådan beskytter du dit barns øjne

Oprettet d.

Knap halvdelen af verdens befolkning vil være nærsynede i 2050, viser internationale undersøgelser. Særligt børn og unge er udsatte, fordi de i stadigt stigende grad sidder med øjnene begravet i en bog eller klistret til digitale skærme mange timer hver dag. Ifølge Hanne Kobborg fra Brodersen + Kobborg kan man med nogle enkle huskeregler og hjælpemidler modvirke, at ens barn udvikler nærsynethed - og bremse den bekymrende udvikling.

For tusindvis af skolebørn lakker sommerferien nu mod enden, og de skal snart tilbage på skolebænken. Her venter mange timers koncentreret læsning og skrivning, hvor der skal fokuseres på kort synsafstand, når barnet sidder med øjnene begravet i bogen, eller kigger ind i de digitale skærme, som fylder mere og mere i vores hverdag – både derhjemme og i skolen.  Og det sender øjnene på hårdt arbejde: 
- Ligesom andre muskler i kroppen, kan musklerne i øjet blive overanstrengte. Det er det, der sker, når man i længere tid fokuserer på et punkt tæt på som fx en bog eller en skærm. På den måde risikerer man at gøre sig selv permanent nærsynet, hvilket kan medføre synskorrektion resten af livet, fortæller Hanne Kobborg fra Brodersen + Kobborg. 


Halvdelen af os er nærsynede i 2050

Nærsynethed rammer rigtig mange af os; internationale undersøgelser peger på, at nærsynethed er på vej til at blive en epidemi på verdensplan*. Det skyldes, at vi bruger flere og flere timer foran digitale skærme som smartphones, tablets og computere. Oveni har vi som videnssamfund stort fokus på at få unge til at uddanne sig – og flere og flere tager lange uddannelser.

Ifølge Hanne Kobborg er det en bekymrende tendens, at så mange af os bliver nærsynede, og hun peger på, at der skal sættes tidligt ind, hvis vi skal problemerne til livs. 

- Nærsynethed starter som regel i skolealderen, hvor man for alvor begynder at stille krav til den korte synsafstand.  Udvikler man nærsynethed som barn eller ung, vil det ofte blot blive værre med årene. 
Derfor er det vigtigt, at man som forældre allerede fra de første skoleår har øje for sit barns syn og synsvaner, siger Hanne Kobborg. 
Få tjekket barnets syn omkring skolestart
Hanne Kobborg opfordrer derfor forældre til at holde øje med, om deres barn viser tegn på nærsynethed. Noget af det, man ifølge optikeren bør være opmærksom på, er, om barnet holder en hånd for det ene øje, når det skal fokusere, sidder med bogen eller skærmen helt tæt på øjnene, kniber øjnene sammen eller skeler, klager over hovedpine eller generelt har svært ved at koncentrere sig.
Hun anbefaler samtidig, at man jævnligt får sit barns syn tjekket: 
- Det er en god ide at få synet tjekket løbende, gerne en gang om året. Man kan fx gøre det til en vane op til skolestart, ligesom man køber ny skoletaske, spidser blyanter og på den måde forbereder sig til det nye skoleår, forklarer Hanne Kobborg.

Giv øjnene en pause
Derudover kan få simple huskeregler ifølge optikeren gøre en stor forskel: 

- Husk at give øjnene en pause! Det er det bedste råd, jeg kan give. En god tommelfingerregel er, at for hver gang et barn har stirret intensivt ned i en bog eller ind i en skærm i fem minutter, bør blikket rettes mod et fjernt punkt i nogle sekunder. Ellers kan øjet vænne sig til den spændte form, og til sidst kan det indskrænke øjets mulighed for at skifte fokus. Et øjeblik, hvor man kigger ud af vinduet i stedet for ned i bogen, er nok til at give øjet ro, slutter Hanne Kobborg. 


*Kilde: Undersøgelse foretaget af tidsskriftet Ophthalmology, 2016